Bundevino ulje

Bundevino ulje

Cijena: 15.95 KM 19.95 KM

Podijelite artikal s prijateljima
Opis proizvoda

Hladno cijeđeno bundevino ulje

Biljna ulja zauzimaju posebno mjesto u ishrani ljudi, prije svega zbog esencijalnih masnih kiselina i određenih sastojaka koji su minorni po svom sadržaju, ali su izuzetno značajni u kvalitetnoj ishrani. 

Ulje sjemena bundeve pripada grupi ulja visoke biološke vrijednosti zbog povoljnog sastava masnih kiselina i prisustva brojnih komponenti koje pokazuju pozitivne efekte poput: antiinflamatornog, diuretskog, antimikrobnog, blokirajući slobodne radikale i sl.

Ulje sjemena bundeve sadrži više od 80% nezasićenih masnih kiselina prije svega omega 6 i 9 masne kiseline. Pored toga ovo ulje je bogato fitosterolima (DELTA-7 sterolima) koji pokazuju različita farmakološka dejstva.

Bundevino ulje se tradicionalno koristi u prevenciji i liječenju problema sa prostatom i mokraćnim putevima. Statistički podaci pokazuju da 60% muškaraca između 40 i 59 godina pati od benigne hiperplazije prostate. Taj broj iznosi 75% za muškarce od 60 godina. Starenjem dolazi do opadanja nivoa testosterona. Ovo izaziva hiperprodukciju hormona dihidrotestosterona koji je glavni krivac za uvećanje prostate. Nažalost, uvećana prostata, pored niza neprijatnih simptoma, kao što su često i bolno mokrenje, znači i povećani rizik dobijanja urinarnih infekcija, a sve veći broj stručnjaka smatra i raka prostate. Fitosteroli iz bundevinog ulja spriječavaju razmnožavanje ćelija prostate, i otuda njegova sposobnost da uspješno pomaže kod problema vezanih za uvećanu prostatu. S obzirom na to da inhibira hormon dihidrotestosteron, smatra se i adutom u borbi protiv ćelavosti. Istraživanja su pokazala i da poboljšava kvalitet i kvantitet sperme. Hladno cijeđeno bundevino ulje pomaže i u regulisanju povišenog holesterola, problema kardiovaskularnog i probavnog sistema.

Ljekovita dejstva:

  • reguliše problem uvećane prostate
  • ublažava infekcije mokraćnog kanala kod muškaraca i žena
  • poboljšava kvantitet i kvalitet sperme
  • reguliše holesterol
  • pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja
  • pomaže kod sindroma iritabilnih crijeva, kao i u suzbijanju crijevnih parazita
  • pospješuje normalan rad bubrega
  • pomaže u borbi sa aknama

Način primjene

Kada je već ustanovljeno da je prostata uvećana, ulje treba uzimati: tri  mjeseca 2 puta po 2 supene kašike dnevno.

Narednih 6 mjeseci – 2 godine: 1 put po 1 supena kašika dnevno.

Vrlo je važno ne prekidati terapiju tokom prvih nedelja, kada će neprijatni simptomi vezani za mokrenje nestati, već nastaviti najmanje sljedećih 6 mjeseci. Prestanak neprijatnih simptoma desiće se već nakon par dana ili nedelja, jer bundevino ulje ima jako antibakterijsko dejstvo koje će uspješno zaustaviti inflamatorne procese, ali to ne znači da je proces uvećanja prostate zaustavljen. Za to je potreban duži period, kako bi aktivni sastojci bundevinog ulja fitosteroli, mogli da djeluju, a to je inhibiranje hormona dihidrotestosterona, čija je hiperprodukcija direktni uzrok benigne hiperplazije prostate.

Dnevna preporučena doza se ne smije prekoračiti.

Preparat ne treba da koriste osobe osjetljive na sastojak preparata, mala djeca, trudnice i žene koje doje.

Nisu uočene kontraindikacije pri dužoj upotrebi.