Laneno ulje - hladno cijeđeno 250 ml

Laneno ulje - hladno cijeđeno 250 ml

Cijena: 7.50 KM
*sve cijene su sa uračunatim PDV-om

Podijelite artikal s prijateljima
Opis proizvoda

Laneno ulje (Flaxseed oil) - hladno cijeđeno 250 ml

Laneno ulje je zlatnožute boje, i ima karakterističan, pomalo opor ukus. Naše laneno ulje dobijeno je postupkom hladnog cijeđenja neoljuštenog sjemena lana. Kao i druga hladno cijeđena ulja, ne prolazi ni kroz jednu fazu rafinacije.

Zašto hladno presovano?
Hladno presovano ulje dobija se mehaničkim cijeđenjem sjemena, za razliku od industrijski dobijenog ulja koje se dobija hemijskim postupkom prilikom kojeg se sjeme uljarice potapa u heksan, derivat nafte. Za razliku od industrijski dobijenog ulja, hladno cijeđeno ulje u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, prije svega esencijalne masne kiseline, kojima sjeme prirodno obiluje.

Zašto nerafinisano?
Za razliku od industrijski proizvedenog ulja, koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, jer inače nije za ljudsku upotrebu, hladno cijeđeno ulje je potpuno čisto i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije.

Zdravlje: Laneno ulje je najbogatiji biljni izvor omega 3 esencijalnih masnih kiselina. Esencijalne masne kiseline – omega 3 i 6, naše tijelo nije u stanju da proizvede, a neophodne su za njegovo normalno funkcionisanje. Zbog ključne uloge koju ove masne kiseline imaju u normalnom funkcionisanju kardiovaskularnog sistema, mozga, mrežnjače, žuči i drugih organa neophodno ih je unositi kroz hranu, i to u dovoljnim količinama.

Omega 3 masne kiseline smatraju se posebno deficitarnim u ishrani savremenog čovjeka, i zato ih ljekari često preporučuju, najčešće za kardiovaskularne bolesti, jer je njihovo blagotvorno dejstvo na kardiovaskularni sistem mnogostruko:

spušta trigliceride do 65
reguliše odnos dobrog i lošeg holesterola
reguliše visok krvni pritisak
spušta visoke nivoe lipoproteina, vrlo jak faktor rizika kod srčanih oboljenja.

Veliki broj naučnika se bavi proučavanjem uloge koju esencijalne masne kiseline (posebno omega 3) igraju u našem organizmu. Jedan od najzanimljivijih radova objavljen na tu temu, je svakako rad Tomasa Smita (Thomas Smith), „Dijabetes: smrtononsna prevara“. U ovom radu na vrlo ubjedljiv način objašnjava kako su deficitarnost omega 3 masnih kiselina, s jedne strane, i izobilje transmasnih kiselina, s druge strane, glavni krivci za epidemiju dijabetesa II u poslednjih 50 godina. 

Johana Budvig (Johanna Budwig), molekularni biolog i ljekar, razvila je poznati Budvig protokol za liječenje raka, prije svega, ali i mnogih drugih bolesti. Ključni sastojak njene dijete je laneno ulje pomiješano sa mladim sirom. U skorije vreme Dvajt Lundel (Dwight Lundell), svjetski priznat kardiohirurg, ponudio je novu teoriju o uzroku srčanih udara. On smatra da je glavni uzrok srčanih oboljenja, ne povišeni holesterol, već upalni procesi u arterijama, koji nastaju kao posledica obilja šećera i rafinisanih masti u našoj ishrani. On preporučuje omega 3 masne kiseline kao najefikasnije protuupalno sredstvo za arterije.

Esencijalne masne kiseline su gradivni materijal mnogih organa, a najviše mozga. Preko 60% mozga čine esencijalne masne kiseline. Pored toga omotač svakog nerva u našem organizmu sazdan je od istih, svaka naša ćelija ima membranu u čiji sastav, ne samo da ulaze esencijalne masne kiseline, već igraju i ključnu ulogu u njenom metabolizmu. Esencijalne masne kiseline potrebne su za proizvodnju serotonina i dopamina, neurotransmitera koji, između ostalog, utiču na dobro raspoloženje. Mnoga istraživanja rađena sa bolestima i poremećajima vezanim za nervni sistem, kao što su disleksija, autizam, anoreksija, hiperaktivnost, Alchajmer i opsesivno kompulsivni poremećaj, ukazuju na nedostatak, prije svega, omega 3 masnih kiselina kod bolesnika.

Ljepota: Kao i sva hladno cijeđena ulja, laneno ulje se može koristiti u njezi kože i kose. Ima antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo te se može koristiti i kod upalnih procesa kože. Radi lakše apsorpcije najbolje ga je nanijeti na vlažnu kožu.

Upotreba: Laneno ulje koristi se isključivo nezagrijano, jer su omega 3 masne kiseline izuzetno termo nestabilne. Takođe vrlo brzo oksidiraju, pa je neophodno jednom otvorenu flašu držati u frižideru. Laneno ulje se uglavnom uzima iz zdravstvenih razloga, gurmani i kuhari ga rijetko preporučuju, te se ne mogu naći mnogi recepti s njim. Ima karakterističan ukus koji se mnogima u početku ne sviđa, ali na koji se svi uglavnom naviknu, a neki čak zavole. Neki ga koriste kao salatno ulje, neki ga stavljaju u jutarnji šejk. Mnogi stručnjaci smatraju da je ulja bogata sa omega 3 bolje uzimati uz hranu bogatu proteinima (sočivo, pasulj, jaja,meso) radi lakše apsorpcije. Mi preporučujemo da se uzima po protokolu Dr. Johane Budvig: 2 supene kašike ulja izmiksane sa 4 supene kašike mladog nemasnog sira. U terapeutske svrhe uzima se 4-5 supene kašike ulja dnevno 2 mjeseca, kasnije nastaviti sa 1-2. Za pospješivanje zdravlja 1-2 kašike je dovoljno.

ISKUSTVA KORISNIKA

Iskustva: „Kada sam prije par godina dobio rezultate analize krvi i vidjeo da mi je šećer čak 29,7, odlučio sam da se ne uputim svom ljekaru dok ne istražim druge mogućnosti liječenja. Majka mi je umrla u 45. godini od posljedica dijabetesa, pošto je provela 20 godina na insulinu. Znao sam da je dijabetes neprijatelj koji nosi sa sobom niz razornih poremećaja i u krajnjoj instanci smrt. Počeo sam od prijatelja, endokrinologa, koji mi je samo rekao:“Ukucaj laneno ulje i dijabetes i saznaćeš sve što ti treba.“ Poslušao sam ga i otišao na internet. Prvi navedeni članak bio je upravo rad Tomasa Smita. Njegovo objašnjenje da je dijabetes zapravo poremećaj metabolizma masti, a ne šećera, zvučalo mi je vrlo logično, ali mi nije bilo dovoljno mišljenje jednog stručnjaka. Dvije sedmice i hiljade pročitanih stranica kasnije, bio sam spreman da krenem sa pijenjem lanenog ulja, ali na insistiranje porodice, prvo sam otišao ljekaru. „7 doza insulina i bolničko liječenje,“ bila je njegova preporuka. Odbio sam da pijem insulin i otišao sam kući. Odlučio sam da počnem da pijem 2 hipoglikemička preparata – gluformin i amaril, i počeo sam da uzimam 2 supene kašike lanenog ulja sa 50 gr mladog sira tri puta dnevno. O povećanoj delotvornosti lanenog ulja u kombinaciji sa mladim sirom saznao sam iz radova Dr Johane Budvig, inače kvantnog fizičara koja je više puta bila nominovana za Nobelovu nagradu. Mladi sir sadrži metionin koji pomaže pri apsorpciji esencijalnih masnih kiselina. Već poslije tri dana počeo sam da se osjećam bolje, glavobolje zbog kojih sam svakodnevno pio aspirin, prestale su, kao i učestalo mokrenje. Poslije mjesec dana šećer mi je pao na 7,5. Lijekove sam već u toku prvog mjeseca liječenja morao da postepeno smanjujem zbog nesvjestica koje su mi izazivali. Dva mjeseca kasnije potpuno sam prestao da pijem lijekove, jer mi je šećer spao na 5,4. Danas, godinu dana kasnije, i dalje mi je prosječna vrijednost šećera 5,4. Svako jutro uzimam 1 supenu kašiku lanenog ulja sa kriškom mladog sira. Iz ishrane sam izbacio sve rafinisane i hidrogenizovane masnoće – ulje i margarin, kao i rafinisani šećer, ali zato bez problema jedem sve prirodne zaslađivače (med, trščani šećer), kao i meso i životinjske masti.“
M.T., Feketić