Suncokretovo Ulje - Organsko 500 ml

Suncokretovo Ulje - Organsko 500 ml

Cijena: 9.00 KM
*sve cijene su sa uračunatim PDV-om

Podijelite artikal s prijateljima
Opis proizvoda

ZEJTIN suncokretovo ulje hladno presovano, nerafinisano

Zašto hladno presovano?
Hladno presovano ulje dobija se mehaničkim cijeđenjem sjemena, za razliku od industrijski dobijenog ulja koje se dobija hemijskim postupkom prilikom kojeg se sjeme uljarice potapa u heksan, derivat nafte. Za razliku od industrijski dobijenog ulja, hladno cijeđeno ulje u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, prije svega esencijalne masne kiseline, kojima sjeme prirodno obiluje.

Zašto nerafinisano?
Za razliku od industrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, jer inače nije za ljudsku upotrebu, hladno cijeđeno ulje je potpuno čisto i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije.

Zašto organsko?
Zato što se organska hrana proizvodi od sirovina koje NE sadrže GMO (genetski modifikovani organizmi), a gajene su BEZ hemijskih preparata i vještačkog đubriva na površinama gdje NEMA zagađivača vazduha.

 Odlike: Zejtin je zlatno žute boje, krasi ga blagi ukus zbog koga nalazi široku primjenu u kuhanju. Zejtin je hladno cijeđeno, nerafinisano ulje dobijeno mehaničkim cijeđenjem oljuštenih sirovih sjemenki suncokreta.

Bogat je karotenoidima, vitaminima E, A i D, kao i masnim kiselinama omega 6 i 9. 
 

Upotreba: Zbog svog blagog ukusa, suncokretovo ulje nalazi široku primjenu u kuhanju. Ipak treba skrenuti pažnju na čnjenicu da njegova tačka dimljenja nije dovoljno visoka (kao ni kod maslinovog ulja) da bi se pržilo na njemu (za prženje je, od hladno cijeđnih ulja, najbolje koristiti susamovo ulje i ulje sjemenki grožđa -  273 a). Kada kuhate na suncokretovom ulju poželjno je uvijek dodati par kašika vode. Detoksikacija suncokretovim uljem radi se na sljedeći način: 1 supena kaška ulja se mućka u ustima minimum 20 minuta, pri čemu treba strogo voditi računa da se ulje ne proguta. Po završetku ispljunuti ulje koje bi trebalo da je bijelo. Usta zatim dobro isprati, a zube zatim dobro oprati. Postupak se uvijek radi na prazan želudac.

Čuvanje: Kao i sva hladno cijeđena ulja, suncokretovo ulje ne treba izlagati svjetlosti i toploti, a flašu uvijek treba zatvoriti poslije upotrebe da ne bi došlo do oksidacije.